Περίληψη προγράμματος:
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 12 συναντήσεις της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης .Στην πρώτη συνάντηση έγινε γνωριμία με όλους τους μαθητές ,......
διατυπώθηκε από τους μαθητές το συμβόλαιο της ομάδας, διατυπώθηκαν οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές του θέματος και τέλος οι μαθητές συμπλήρωσαν το αρχικό ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Στη συνέχεια και στο πρώτο μέρος της κάθε συνάντησης έγινε προσπάθεια να διδαχτούν στους μαθητές αξίες της ζωής όπως , ο σεβασμός , η ανεκτικότητα, η συνεργασία, η υπευθυνότητα, η αυτοεκτίμηση, η ενσυναίσθηση.
Στο δεύτερο μέρος κάθε συνάντησης έγινε διαπραγμάτευση των θεμάτων όπως: τι είναι η κλιματική αλλαγή , που οφείλεται-ποιοι παράγοντες συντελούν στη κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια έκταση του φαινομένου, ποιες είναι οι επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις παραδοσιακές( και ποιες είναι αυτές), τι είναι η μεσογειακή διατροφή, ποια είναι τα διατροφικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η διατροφική πυραμίδα, τι συνιστά την ισορροπημένη διατροφή ,παρουσίαση υγιεινών φαγητών και ετοιμασία υγιεινών σνακ(σμουθις και σουβλάκια φρούτων .
Σε δύο εκπαιδευτικές εκδρομές(περιπάτους) του σχολείου, που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς έγινε έρευνα πεδίου(αναφορά στην καλλιέργεια της ελιάς και την διαχρονική αξία της) και υλοποιήθηκαν αποσπάσματα από το πρόγραμμα «Τρώγοντας με τον Αθηνογένη» του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη έγινε έρευνα πεδίου στο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο φαράγγι της Σαμαριάς όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία της χλωρίδα και της πανίδας του Δρυμού. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου έγινε αναφορά στις διατροφικές συνήθειες των Μινωικών χρόνων..
Στην τελευταία συνάντηση έγινε το κλείσιμο της ομάδας και οι μαθητές συμπλήρωσαν το δεύτερο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Έγινε εκδήλωση στο σχολείο για την παρουσίαση του προγράμματος στην κοινότητα του σχολείου όπου διοργανώθηκε και τραπέζι-δεξίωση με φαγητά υγιεινής ?μεσογειακής διατροφής που ετοίμασαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Δημιουργήθηκε σελίδα στον ιστότοπο του σχολείου (http://12lyk-athin.att.sch.gr) όπου αναρτήθηκαν οι εργασίες των μαθητών (παρουσιάσεις ppt, κείμενα doc, αρχεία xls με τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων, εβδομαδιαίο μενού υγιεινής διατροφής ), αρχεία ppt,doc από τις συναντήσεις, φωτογραφίες.
Για το συντονισμό της ομάδας δημιουργήθηκε ομάδα στο facebook .
Στον παρακάτω σύνδεσμο ( κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα) έχει αναρτηθεί το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και παράχθηκε κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα εχουν αναρτηθεί:
- έγγραφα doc με αναλυτικό σχέδιο του προγράμματος και οδηγίες προς τον συντονιστή
- βίντεο,φωτογραφίες,παρουσιάσεις και αφίσες που προβλήθηκαν και φύλλα εργασίας που δόθηκαν στους μαθητές
- οι εργασίες των μαθητών
- φωτογραφίες από τις δραστηριότητες και τις δράσεις
- αφίσες και πόστερ που ετοίμασαν ή επεξεργάστηκαν οι μαθητές
- το αρχικό ερωτηματολόγιο (το τελικό ερωτηματολόγιο βρίσκεται στον σύνδεσμο https://goo.gl/forms/7oqc1T4MMhw5W5aR2 )
- αρχεία xls με τις απαντήσεις των μαθητών
- τα στατιστικά αποτελέσματα (περιγραφικά με διαγράμματα) της επεξεργασίας των αρχείων xls